sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Riskitesti

Aamupaino 88,9kg. Heiluu näemmä taas, mutta ei stressiä!

Viikonloppu on mennyt leppoisasti, vaikka jälleen kaupassa pitikin tehdä tietoisia päätöksiä (Ei, minä EN tarvitse suklaata/leipää/jäätelöä/pullaa).

Viime torstaina oli ilmeisesti kansainvälinen Diabetespäivä, mikä kyllä meni minulta aivan ohi. Olin hieman järkyttynyt tiedosta, että Suomessa tyypin 2 diabetestä sairastaa puoli miljoonaa ihmistä, joista puolet ei edes tiedä sairaudestaan (tv-mainoksen mukaan).

Ehkäpä meidän riskiryhmäläistenkin pitäisi osata puhua aiheesta ja rohkaista muitakin testeihin.
Esimerkiksi Diabetesliiton nettisivuilta löytyy testi, jolla voi selvittää oman riskinsä sairastua. Ja jos riski on olemassa, on verikoe (sokerirasitus) helppo tapa tietää missä taremmin ottaen mennään.
Ei siinä mitään menetä. Mutta mitä aikaisemmin tilanne selviää ja hoito/elämäntapamuutos saadaan alulle, sitä helpommalta näyttää tulevaisuus.

Tässä linkki testiin:
Diabetesliiton testi

Itse sain testistä 14 pistettä, eli riskini sairastua 10 vuoden sisällä on kohtalainen. Onneksi muutos on jo käynnissä!
Joskus menneessä elämässä olisin ehkä ajatellut: "Kymmenen vuotta. Se on pitkä aika. Katsotaan sitten jossain vaiheessa jos jotain oiretta ilmenee, jos sitten jaksais asialle jotain tehdä."
Väärin. Diabetes ei välttämättä edes oirehdi mitenkään. Kun tauti on jo päällä, muutokset ovat jo "myöhässä", silloin ne ovat elinehto. Mitä aikaisemmin muutoksen saa aikaan, sitä pidemmälle sen tulokset kantavat. Ja sairauskin jää ehkä puhkeamatta, tai saavuttaa minut vasta myöhemmällä iällä.

Ja taas kasvoi motivaatio tähän projektiin.  Burn fat burn!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti